Test: Her kan du spare penger med kredittkort

debit-kort-kredittkort

Den kanskje viktigste grunnen til å betale med kredittkort, er sikkerheten og forbrukerbeskyttelsen det gir. Dernest kommer alle fordelene. Her kan du lese om hvor det er vanligst å spare penger med kredittkort.

Faste rabatter

De beste såkalte fordelskortene har rabattavtaler hos mange hundre forskjellige salgssteder. Størrelsen på rabattene varierer, men totalt sett gir deg rom for store besparelser.

Ivrige sparere eier ofte flere kort, og skaffer seg dermed rabatter på alt fra rimelige dagligvarer, til dyre møbler og hvitevarer.

Penger tilbake

Kredittkort med gode fordelsprogrammer gir deg også penger tilbake når du betaler med kortet. Dette kalles cashback, der en viss prosent av betalingssummen blir trukket fra på neste faktura.

Cashback-avtalene er imidlertid ikke ubegrensede, slik faste rabatter er det. Det normale er at du kan få 200 kroner igjen per måned, og omtrent 2000 per år. Handle utover dette gir ikke penger tilbake.

Bonuser

Mange kort har egne bonusprogrammer, eller de er tilknyttet et frittstående bonussystem. De beste eksemplene er kort som gir Trumfbonus, eller Norwegian kortet som gir bonus på flyreiser hos Norwegian.

Dette virker en smule annerledes enn med rabatter på pris. Du får verdien av oppspart bonus utbetalt i kroner og ører, eller du kan bruke poengene når du handler.

Gratis forsikring

Av de omtrent 300 forskjellige kredittkortene du kan velge blant i Norge, gir minst halvparten av de deg gratis reise- og avbestillingsforsikring om man ser på testen utført av kredittkortinfo.no. Dette er noe du sannsynligvis trenger uansett, og hva er da bedre enn at det ikke koster deg noe?

Noen kort byr på andre gratis forsikringsordninger, for eksempel egenandel for skade på leiebil, kjøpsforsikring, og forsikring mot ID-tyveri.

Billigere drivstoff

Om du eier og kjører mye bil, kan du spare en god del på drivstoffutgiftene ved å betale med kredittkort. Noen kort er knyttet til spesifikke bensinkjeder, som Shell MasterCard, Esso MasterCard, YX VISA og Circle K MasterCard.

Andre er gode fordelskort, for eksempel 365 MasterCard og Ikano VISA, der rabatt på drivstoff er med i fordelsprogrammet.

Betal i tide

Husk at du må gjøre opp kreditten før forfallsdato, for å ha nytte av rabatter og cashback. Teoretisk får du et gratis lån i omtrent 6 uker, avhengig av når du brukte kortet.

De rentefrie perioden gjelder imidlertid ikke dersom du velger å dele opp regningen, eller betaler for sent. Drar du på deg renter, vil hele eller deler av fordelene kunne spises opp.